Jair Lapid: Falat kell építenünk, hogy ne is lássuk a palesztinokat!

Jair Lapid, a Yesh Atid vezetője szerint ő az egyetlen életképes alternatív választás a jelenlegi miniszterelnökkel, Benjamin Netanjahuval szemben. Az izraeli politikus szerint egy “magas fallal el kell tüntetni a palesztinokat”.

img742749.jpg

“Ki kell zárnunk a palesztinokat az életünkből. Építenünk ell egy magas falat, hogy ne is lássuk őket”

– nyilatkozta Lapid a Channel 2 “Meet the Press” műsorában. “Nem lesz béke. Nem akarjuk, hogy két nemzet legyen egy államban” – tette hozzá.

Lapid a csatornának egy felmérésre is hivatkozott, ami azt mutatta, hogy a pártja már 25 helyet szereznek a kneszetben – ugyanannyit, amennyit Netanjahu Likudja – ha most tartanák a választásokat.

“Már hónapok óta a Yesh Atid a kormánnyal szembeni egyetlen életképes alternatíva, ha megnézzük a számokat, senki nem szállhat szembe Netanjahuval, csak én.”

Lapid szerint tovább kell lépni, a kormányt azért bírálta, mert szerinte nem törődik a határmenti településekkel. “Jártam Kirját Smónában, teljesen el vannak hanyagolva. A politikai rendszert nem érdekli az ő sorsuk. Mi igazán nagy hangsúlyt helyezünk a jövőre, és nem csak a következő 5 évre tervezünk.”

“Én nem egy játékot játszok Izrael népével, hogy félretolom őket az őtból, hogy koalícióra léphessek. A politikai rendszer átverte az állampolgárokat, én nem ezt a játékot játszom. Szerintem Izrael államának egységesnek kell lennie, ők viszont megosztanak bennünket és a halálba taszítanak. Együtt kell élnünk, ezért amikor megválasztanak, első dolgom lesz, hogy a legnagyobb nemzeti koalíciót fogom megalkotni.”

mideast-israel-netany_horo-2-635x357.jpg

A felmérés nyilvánosságra hozatalát követően a Yesh Atid előrehozott választásokat sürgetett, monván: Izrael népe többet érdemel.

A korábban televíziós személyiségként és újságíróként dolgozó Lapid által vezetett Yesh Atid pártja az ország második legnagyobb parlamenti erőjévé nőtte ki magát, a kneszetben szerzett 19 helyével. A 2015-ös választáson némileg visszaestek, és 11 hellyel ellenzékiként kritizálták a kormányt.

Az ominózus interjúja után a kormányzó Likud közleményben ment neki Lapidnak.

“A közvéleményt nem lehet átverni ilyen hangzatos interjúkkal. Mindenki tudja az igazságot: Yair Lapid, egy makacs baloldali”.

“Lapid azt hiszi, hogy az izraeliek elfelejtették a tényeket, de ők jól tudják, hogy a baloldali Lapid minden megszerzett mandátumát a baloldalnak adná, hogy megdöntse a Likud nemzeti kormányát.”

mideast-israel-netany_horo-1-635x357.jpg

Lapid a múlt hónapban a Jerusalem Postnak azt nyilatkozta, hogy szó sincs a palesztinok megszállásáról. Az izraelellenes tüntetőknek, akik a “Szabadságot Palesztinának!” felkiáltást skandálták, azt felelte:

“Mi számukra a szabadság? Szabadon felakaszthatják a melegeket a telefonpóznákra. Szabadon verhetik a feleségeiket. Szabadon ölhetnek zsidókat, ha akarnak. Szabadságot azoknak, akik felgyújtják a templomokat. Szabadságot. Azt nem kérdezik, hogy mi van mögötte, nem kérdezik, hogy mire kell.”

Hozzátette, 1995 óta a Palesztin Hatóság egy korrupt kormányzati rendszert épített egy hatékony igazságszolgáltatás, és működő ipar nélkül. “Egy brutális és korrupt diktatúrát.”

“A palesztin oktatási rendszer megmérgezi a 6-7 éves gyerekek elméjét minden egyes nap a legrosszabb fajta antiszemita propagandval. Ez nem szabadság. Amikor azt mndják a gyerekeiknek, hogy a zsidók majmok és disznók. Nem Palesztina felszabadításáért küzdenek, hanem leláncolják a saját lábaikat.”

Forrás: JPost, ArutzSheva7, TimesofIsrael

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s