Kiszivárgott egy titkos EU-jelentés: Civil szervezetek segítenek az embercsempészeknek

Az Európai Unió határvédelmi ügynöksége, a Frontex azt állítja, hogy a nagyobb jótékonysági szervezetek együttműködnek a bűnszervezetekkel a migránsok Európába történő szállítása ügyében.

A Financial Times birtokába jutott bizalmas jelentés szerint a migránsok “egyértelmű utasításokat kapnak az indulás előtt arra vonatkozóan, hogy miként érhetik el a karitatív szervezetek hajóit.”

A Frontex még ennél is tovább ment a jelentésben, a múlt heti jelentésükben már azt írták: “voltak esetek, amikor a bűnbandák egyenesen a civil szervezetek hajóira csempészték a bevándorlókat”.

A határvédelmi ügynöség az ilyen civil hajók gyakran nem hajlandóan együttműködni a hatóságokkal, azt állítva, hogy “arra figyelmeztették őket, hogy ne kooperáljanak az olasz bűnüldöző szervezetekkel, vagy a Frontex-szel”.

migrants-italy-boats2-640x480

A Frontex statisztikája szerint az összes incidensnek körülbelül a kétharmada végződött mentési munkálatokkal nyáron. Ez váratlanul mindössze 10 százalékra zuhant vissza októberre.

Ez a csökkenés annak köszönhető, hogy a civil szervezetek tevékenysége robbanásszerűen terjed a Földközi-tengeren, a “jótékonysági” alakulatok októberben már a szállítások 40 százalékát végezték. Év elején még csak 5 százalék volt a részesedésük.

A jelentés szerint az állhat a jelenség hátterében, hogy a civilek jóval közelebb mennek a líbiai partokhoz és felségvizekhez, mint a hatóságok. A Földközi-tengeren tevékenykedő szervezetek tagadták a Frontex állításait.

Az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet (2016 első számú segélyszervezete) a Financial Timesnak elmondta:

“Aktívan keressük a bajba jutott csónakokat. Korábban találunk rájuk. Ez a mi válaszunk a tengeren történt szükséghelyzetekre. Nem hiszem, hogy ez bizonyítana bármiféle együttműködést.”

49395610-cached

A szervezet “humanitárius tanácsadója” egyenesen támadta az EU-t, amiért foglalkozik a kérdéssel. “Nincs szó arról, hogy a szervezetek és az embercsempészek összejátszanak. Az a helyzet, hogy rengetegen halnak meg, erre kellene inkább fókuszálnia a Frontexnek.”

A tömeges bevándorlást támogató Daily Beast azonban beszélt egy olyan szervezeti dolgozóval, aki azt állította, rendszeresen kapcsolatban állnak a szárazföldi kontaktokkal, akik jeleznek nekik, ha egy hajó útra kelt Észak-Afrikából.

Szeptemberben az osztrák emberkereskedelem elleni hatósága arra figyelmeztetett, hogy a csempészeknek kifizetett összegek döntő hányada az Iszlám Állam zsebébe vándorol. Jelenleg ez a terrorszervezet első bevételi forrása.

Forrás: Financial Times, Daily Beast

2 thoughts on “Kiszivárgott egy titkos EU-jelentés: Civil szervezetek segítenek az embercsempészeknek

  1. Pingback: Europol jelentés: Tömegével fegyverezheti fel a migránsokat az Iszlám Állam Európában | BREITBART BUDAPEST

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s