Tombol az iszlám diktatúra: Még említeni sem szabad a karácsonyt a német iskolában

Több német politikus is felháborodását fejezte ki amiatt, hogy egy törökországi német iskolában arra kötelezték a tanárokat, hogy az osztályokban még meg se említsék a karácsonyt.

Berlin már hónapok óta aggódva figyeli, hogy Erdogan kormányzása milyen elképesztő diktatórikus módszerekkel szilárdítja meg autokratikus és iszlamista uralmát az ominózus puccs óta. A Gülen-ellenes megtorlási hullám a határokon túlra is begyűrűzött, azt viszont nem gondolta volna senki sem, hogy egy a kormány által finanszírozott szekuláris iskolában olyan rendelkezést vezetnek be, amellyel arra kötelezik a pedagógusokat, hogy a karácsonynak még a nevét se ejtsék ki.

A kiszivárgott belső emailezés arra utasítja a török származású diákokat oktató tanárokat, hogy ne rakjanak ki karácsonyi dekorációt az osztályban és ne tanítsanak semmit az ünnepről.

Az Istanbul Lisesi iskolában az instrukciók értelmében a tanároknak meg van tiltva a karácsony említése. A Deutsche Welle úgy tudja, a levélben arra utasítják a tanárokat, hogy “ne osszák meg a diákokkal a karácsonyi hagyományokat, és ne tanítsák nekik az ünnep lényegét. Nem lehet téma a karácsony, és nem lehet ilyen jellegű énekeket sem énekelni”.

erdogan-744911

Az iskolavezetés határozottan tagadta a vádakat, amik a teljes sajtót bejárták, szerintük “nem felel meg a valóságnak”.

A döntés különösen amiatt okozott felháborodást, hogy az intézmény állami támogatásban részesül.

Az ügyben megszólalt a német külügyminisztérium is:

“Nem értjük az Istanbul Lisesi vezetésének megelepő döntését. Kicsinyes dolog, hogy a karácsonyi előtti időszak kultúrközi tradícióit megtiltják egy olyan iskolában, amely szívén viseli a német-török barátság hosszú időra visszanyúló történetét.”

Az elit gimnázium százéves történetében most először fog előfordulni az, hogy nem ünneplik a karácsonyt. Az intézményben 35 német tanár dolgozik.

Az Istanbul Lisesi általában egy kissebb karácsonyi ünnepséget szokott tartani a tanárok és a diákok számára, amelyen néhány beszédet is mondanak az ünnep lényegéről a német és török diákoknak.

istanbul-lisesi-760574

A múlt héten az iskolai kórusnak megtiltották, hogy a német konzulátuson karácsonyi énekeket énekeljenek, az iskolavezetés most pedig őgy tűnik kész az egész karácsonyt eltörölni.

Frank Josef Jung kormánypárt politikus úgy fogalmazott, a karácsony betiltása teljességgel elfogadhatatlan.

“Ha Németország pénzeli a tanárokat az iskolában, akkor mi határozzuk meg, hogy mit taníthatnak, ezt pedig a kormány egyértelművé akarja tenni Ankara számára” – fogalmazott.

Egy baloldali politikus, Sevim Dagdelen szerint ez egy újabb jele az országban működő iszlám diktatúrának.

istanbul-erkek-lisesi-kabatas-6

Geert Wilders holland politikus szerint Európának meg kell védenie a kultúráját.

“Az iskolában betiltották a karácsonyt. Ma Törökországban, holnap hol?” – tette fel a kérdést.

Habár egy hosszabb közleményben az iskola igyekezett cáfolni az állításokat, több ellentmondást is tartalmazott az írás. A német nagykövetség koncertjéről például azt állították, hgy Merkel volt az, aki nem támogatta, ők támogatják a szekuláris oktatást.

Forrás: Express

2 thoughts on “Tombol az iszlám diktatúra: Még említeni sem szabad a karácsonyt a német iskolában

  1. Pingback: Megáll az ész: Károly herceg szerint Jézus helyett karácsonykor gondoljunk inkább Mohamedre | BREITBART BUDAPEST

  2. Pingback: Felháborító: Radikális mecsetben tanítják imádkozni a holland kisiskolásokat – felvétel | BREITBART BUDAPEST

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s