Europol jelentés: Tömegével fegyverezheti fel a migránsokat az Iszlám Állam Európában

Attól tartanak az európai biztonsági hivatalok, hogy az Iszlám Állam felfegyverzi azokat a migránsokat, akik már sikeresen beléptek az unió területére.

Az Europol jelentésében azt írja, már nem kérdés, hogy a dzsihadisták egy része a menekültválságot kihasználva érkezett az Európai Unióba. Most viszont amiatt aggódik a hatóság, hogy az Iszlám Állam legújabb stratégiája szerint azokat a migránsokat próbálják meg a jövőben radikalizálni és beszervezni, akik már átlépték a kontinens határát.

“Készen kell lennünk” – fogalmazott Fabrice Leggeri, a Frontex vezérigazgatója. “Néhány embert terrorista csoportok radikalizálhatnak, manipulálhatnak és használhatnak céljaikra, miután azok átlépték az unió határát” – fogalmazott.

Az Europol Terrorizmus Elleni Központjának decemberi jelentése szerint “a közvetlen és valós veszélyt az jelenti, hogy a szélsőséges iszlamista toborzók kifejezetten a szíriai szunnita menekült diaszpórát veszik célba, akik kifejezetten veszélyeztetettek a radikalizáció szempotjából”.

0266a9fd-eaac-45cd-8576-064c97de6f67_cx0_cy4_cw0_w987_r1_s_r1

A jelentés azt írja, “úgy hiszik, több dzsihadista már ebből a célból utazik Európába. Meg nem erősített információk szerint a német hatóságok már 300 dokumentált esetről tudnak április óta, amikor a dzsihadisták menekülteket akartak beszervezni.”

“Az Iszlám Állam keresi a lehetőségeket” – fogalmazott Robin Simcox, a Heritage Foundation terrorizmus és nemzetbiztonság szakértője. “Ennek a segítségével kiterjeszthetik a külföldi tevékenységüket.”

Egyértelmű példa erre Anis Amri esete, aki erőszakos és drogos bűnelkövető volt Tunéziában, de nem volt vallásos.

Akkor radikalizálódott, amikor az Arab Tavasz idején Európába utazott és börtönbe zárták Olaszországban. Ekkor szíriainak adta ki magát és menedéjjogért folyamodott. Amrit akkor lőtték agyon, amikor Olaszországban leszállt a vonatról és rendőrök igazoltatták. A tunéziai dzsihadista 12 embert gázolt halálra egy kamionnal egy berlini karácsonyi vásárban.

Az Amaq hírügynökség nyilvánosságra hozott egy mártírvideót, amiben Amri hűséget fogad az Iszlám Államnak, a kalifátusnak és Abu Bakr al-Baghdadinak.

Forrás: Europol, Voa

One thought on “Europol jelentés: Tömegével fegyverezheti fel a migránsokat az Iszlám Állam Európában

  1. Pingback: Ön szerint át lehet sétálni a német határon az Iszlám Állam zászlaját lengetve? Naná! | BREITBART BUDAPEST

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s