Újabb kés a hátba: Botrányos beszédet tartott John Kerry, Netanjahu reagált

John Kerry amerikai külügyminiszter a leköszönő Obama-kormány talán utolsó “nagy” mozzanataként beszédet tartott a Közel-Keleti békefolyamatról.

Az amerikai külügyminiszter beszédében elmondta, a két állam elvet tartja az izraeli-palesztin konfliktus egyetlen megoldásának. Kerry ezzel indokolta azt az amerikai tartózkodást, amivel elállt az Izraelt elítélő ENSZ-határozat elfogadásának útjából.

A külügyminiszter szerint a zsidó telepek bővítésének semmi köze Izrael biztonságának javításához, hanem a palesztinok bosszantásához, közvetve újabb támadásokhoz és terrorakciókhoz vezet.

“Ha az egy állam mellett döntenek, akkor Izrael vagy zsidó állam lesz, vagy demokrácia. Mindkettő nem lehet” – fogalmazott Kerry.

Az amerikai külügyminiszter úgy vélekedett, hogy egyetlen korábbi amerikai kormányzat sem tett többet Izrael biztonságáért, mint Barack Obamáé. Példaként a Vaskupola rendszerét hozta fel, és a hatalmas mennyiségű fegyvereladást.

4096

Kerry szerint “veszélyben van a jövő” és a kétállami megoldás, hiszen az “erőszak és a véget nem érő megszállás” az útjában áll.

A külügyminiszter élesen bírálta Netanjahu kormányát is, amelyről úgy fogalmazott: Izrael történelmének legszélsőjobboldalibb kormánya, amely rengeteg szélsőséges elemet alkalmaz. A rengeteg bírálat mellett Kerry elítélte a palesztinok által elkövetett terrortámadásokat, valamint felszólította az arab országokat Izrael elismerésére.

John Kerry beszédét álló ováció fogadta.

Naftali Bennett: Nem kell egy újabb terrorállam

Naftali Bennett így reagált a beszédre:

“Kerry háromszor is idézett tőlem, hogy bizonyítsa – ellenezzük a palesztin államot. Ez így van. Ha rajtam múlna, nem alapítanék egy újabb terrorállamot Izrael szívében”

– fogalmazott Netanjahu kormányának oktatási minisztere.

3300

Netanjahu visszakézből

Netanjahu azonnali reakciójában Facebook oldalra feltöltött egy képet a Sirató falnál látogatást tevő Obamáról ezzel a szöveggel:

“2008: Barack Obama elnökjelölt látogatást tesz a Sirató falnál. 2016: Az ENSZ szerint a Sirató fal egy “megszállt paleszin terület” Ez most komoly?”

15672796_10154241521287076_4003564047275244893_n

Netanjahu sajtótájékoztatója előtt a Miniszterelnöki Iroda közleményt adott ki, melyben azt kritizálták, hogy Kerry az egész beszéde során szinte csak a telepépítésekről beszélt, holott az egész probléma gyökeréről szinte egy szót sem ejtett: jelesül, hogy a palesztinok álláspontja szerint semmilyen körülmények között nem létezhet a Zsidó Állam.

Forrás: Times of Israel

One thought on “Újabb kés a hátba: Botrányos beszédet tartott John Kerry, Netanjahu reagált

  1. Pingback: Újabb kés a hátba: Botrányos beszédet tartott John Kerry, Netanjahu reagált | TEV médiafigyelő

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s